שנת תשפ"א התחילה וכולנו תפילה שזו תהיה שנה מבורכת לכל עם ישראל.
לצערנו, מגפת הקורונה מתעצמת ואנחנו נדרשים להצטמצם ולהסתגר בבתים ולהימנע מפעילויות חברתיות.
סדרי החיים השתנו ועלינו להתאים את עצמנו למצב החדש והמסובך: עבודה מהבית, למידה מרחוק, אינטראקציות לא רגילות בין בני הבית, חוסר סדר, זמנים עמוסים וזמנים פנויים, בדידות…..אתן מוזמנות להוסיף לפי מה שקורה אצלכן! ההרגשה הכללית הינה של חוסר שליטה ושל חוסר בטחון.
כהמשך לשני הטורים הקודמים, אני מציעה שככל האפשר, ניקח אחריות ושליטה על החיים שלנו בתקופה של אי וודאות זו.
אזכיר את שני ההרגלים הראשונים של סטיבן קובי להשגת אפקטיביות מרבית:1. היה פרואקטיבי/ יוזם, 2. צפה הסוף מראש / כתיבת הצהרה אישית.
ההרגל השלישי "קבע לך סדר קדימויות" הוא המימוש של שני הרגלים אלה והוא יעזור לנו לצוף על פני השטח ולהחזיר קצת שליטה לחיינו בזכות ניהול זמן אפקטיבי.
אין ספק שניהול עצמי נכון דורש משמעת מוגברת. מאיפה נשאב מוטיבציה למשמעת זו? התשובה היא מהערכים ומהעקרונות שלנו כלומר ממה שכתבנו בהצהרה אישית. כאשר ברור לנו מה חשוב, נדע להעמיד סדר עדיפויות במטלות החיים: עוצמת המטרה תיתן לנו כח גם אם אין חשק ותאפשר להיות נחושות בדעתנו. יהיה הרבה יותר קל להגיד "לא", בלי להתנצל, לדברים המפריעים להשגת מטרותינו.
אולי תקשי ותגידי שניהול זמן גורם לחוסר ספונטניות? זה נכון אם את מתכוונת לניהול זמן קשוח על פי רשימת מטלות יבשה שלא מתחשבת ברגשות ולא משאירה מרווח לתמרון.
ההבנה היום בנושא ניהול זמן הינה להקדים תרופה למכה ולעסוק בפעילות של מניעת משברים ובעיות. הרעיון הינו להמעיט במצבים הדורשים טיפול מידי וכיבוי שריפות הלוחצים עלינו. עובדה היא שקל לנו יותר להגיב מאשר לפעול מרצוננו ומתוך עקרונותינו. עלינו לשים לב שככל שנתרכז בטיפול בבעיות דחופות, כך חומרתן וכמותן יגדלו מהסיבה הפשוטה שלא הקדשנו זמן לחשיבה איך למנוע אותן.
אנשים המתמודדים עם בעיות יום יומיות מותשים ושחוקים מאד ומוצאים קצת מנוחה בפעילויות לא חשובות ולא דחופות כגון כמה שיחות טלפון, אינטרנט, פעילויות נעימות….
לעיתים קרובות, מבלים חלק גדול מזמננו בטיפול בנושאים דחופים ולא חשובים אבל לנו הם נראים חשובים: לאמיתו של דבר הם חשובים לאחרים ולא לעצמנו! למשל, צלצול הטלפון: מרביתנו לא מעלים על הדעת לתת לטלפון לצלצל ולרוב נענה לטלפון למרות שאנחנו בשיחה פנים אל פנים עם מישהו אחר!
העצה היא להתמקד בחשוב ולא דחוף כגון בניית יחסים בין-אישיים, כתיבת הצהרה אישית, תכנון לטווח ארוך, התעמלות, טיפול מונע…אלו דברים שידוע לנו שהם חשובים אבל אף פעם אין לנו זמן לטפל בהם כי הם לא דחופים! אם נחשוב על הדברים מראש ונפעל בדרך של מניעה, המשברים יצטמצמו לממדים הניתנים לשליטה.
פרספקטיבה ותכנון לטווח ארוך המושטת על החזון שלנו יביאו לידי הרמוניה בין כלל המשימות לבין המטרות שהצבנו. לא תהיה לנו התנגדות לביצוע המשימות ונבצע אותן בחדווה ובצורה מקסימלית.
מכוון שאפקטיביות אמיתית דורשת איזון בין תחומי החיים השונים כגון בריאות, משפחה, מקצוע…שיטה זו הינה רחבה אופקים ולוקחת בחשבון את כל תפקידי החיים.
אם עד עכשיו עשית רשימת מטלות יומית (אם את עושה, כל הכבוד!), ההמלצה היא לעבור לתכנון שבועי המתייחס לכל התפקידים שלך (רעיה, אמא, עובדת, חברה, פיתוח אישי) ולקביעת מטרות שבועיות. לאחר מכן, תדרגי את המשימות לפי סדר קדימות וחשיבות. לא פלא אם תראי שנשארו הרבה משבצות ריקות: זהו זמן לתמרון המאפשר גמישות לא מבוטלת. דבר נוסף, בגלל שהדברים מאורגנים היטב ביומן, תחווי יותר רוגע ולא תלחצי כי את קבעת זמן לכל מטלה.
נעזור לעצמנו לשמור על שפיות בזכות מילוי לוח שבועי בדברים שכן נמצאים תחת שליטתנו!