אחרי הפסקה קצרה, אני חוזרת בשמחה עם ההרגל האחרון של "שבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד" של קובי סטיבן.
על מנת להמחיש את עקרון ההרגל הנוכחי, ניקח כדוגמה איש שמתאמץ בקדחתנות לנסר עץ במשך שעות ולא עוצר לרגע כדי להשחיז את המסור במחשבה שזה יבזבז לו זמן יקר של עבודה!
ההרגל השביעי בא לעזור לנו למצוא את הזמן לשימור וחיזוק של הנכס הכי חשוב שלנו: עצמנו!
אף אחד לא יכול לעשות את זה במקומנו! זאת השקעה בכלי שנתן לנו הקב"ה למלא את תפקידנו בעולם.
עלינו להיות פרואקטיביות (הרגל 1) ולהקצות זמן קבוע לשיפור ושימור של עצמינו. תזכורת: לא להיסחף לדברים הדחופים ששואבים אותך!
הממד הפיסי:
תמציתו של חידוש הממד הפיסי היא לשפר את היכולת האישית, להפעיל את הגוף בקביעות בדרך שתשמר ותגביר את יכולתו לעבוד, להסתגל ולהנות.
מובן מאליו ששמירה על בריאות גופנו היא הבסיס. אכילת מזון נכון, מנוחה מספקת והתעמלות קבועה יגבירו את איכות החיים שלנו ואף יאריכו את ימינו.
הפעילות הגופנית נדחקת בדרך כלל למקום האחרון ואף פעם, אנחנו לא מוצאות את הזמן להתעמל. מה שנדרש זה רק חצי שעה פעם ביומיים! זה לא מוגזם כשמבינים כמה בעיות זה מונע. לא חייבים חדר כושר! אפשר לעשות הליכה, ריצה, מתיחות ועוד גם בבית.
פעילות גופנית לא רק שתשפיע לטובה על גופך אלא גם תחזק את הדימוי העצמי ואת הבטחון הפנימי שלך. את בעצם מפעילה פרואקטיביות ולוקחת אחריות על מצב בריאותך (ראי הרגל 1).
הממד הרוחני:
ברוך ה', הממד הרוחני שלנו, נשות ישראל, גדול מאד ואנחנו מחזקות אותו דרך התפילות ושיעורי תורה. הקב"ה עשה אתנו חסד והתקין את התפילות כדי שנשאר מחוברות לאמונות ולערכים של התורה שמקשרות אותנו לאמיתות על-זמניות (גאולה, בית מקדש, ימות המשיח…)
אנחנו בונות בתוכנו מרכז ערכים שהוא המצפון והמצפן שלנו וכתוצאה מכך מתחזקת המנהיגות האישית שלנו לעבר יעדי החיים שלנו (ראי הרגל 2).
"אשרינו, מה טוב חלקינו ומה נעים גורלנו!" חייו של יהודי הם עשירים בהתרוממות רוח שמשפיעה על כל רבדי החיים.
הממד המנטלי:
חשוב לא להפסיק את התפתותנו המנטלית עם סיום בית הספר! הרבה מפסיקים ללמוד בשלב זה של החיים עד כדי ניוונו של המוח.
דבר זה נכון כפליים בימינו עם השימוש המופרז במכשירים "חכמים". כמה אנשים קוראים היום ספר?
קיימת דחיפות בשליטה על ההתנהלות מול האינטרנט ודומיו שמבזבזים את זמננו ומנוונים את מוחנו.
ניהול עצמי באורח אפקטיבי ובהתאמה לערכינו יאפשר שימוש מירבי בכל משאב הדרוש לנו להשגת מטרותינו.
גם כאן, אנו רואים שהקב"ה דאג לפעילות מוחנו ונצטווינו לקבוע עיתים ללימוד התורה, ללמוד וללמד!
הקריאה והלימוד מאפשרים לנו להרחיב את הידע שלנו ואת האפשרויות להתפתחות אישית. הכתיבה אף היא אמצעי רב כח לחידוד היכולת המנטלית (כתיבת יומן אישי מקדמת את בהירות החשיבה!).
חיזוק הממד המנטלי מביא לביטחון כלכלי: החשיבה, היצירתיות וההסתגלות שנובעות ממנו מגדילות את העצמאות הכלכלית שלנו.
הממד החברתי-רגשי:
שיפור ביכולת האישית בממד החברתי-רגשי תלוי בשיפור ביכולות בממדים שהזכרנו לעיל. אכן, נדרשת העצמה אישית ובטחון עצמי גבוה כדי לפתח תקשורת אמפטית ושיתוף פעולה יצירתי.
פתרונות "מנצח/מנצח", יציאה מהמסגרת הפרטית בלי לנטוש אותה לגמרי, הבנת הזולת לעומק, הערכה כנה לשוני, שמחה בהצלחה של השני כמו גם מנטליות של שפע: כל אלה מווים את הניצחון הציבורי.
למעשה, כדאי לבחור מערכת יחסים שרוצים לשפר ולהעמיד אותה כמטרה לשבוע הקרוב.
סינרגית הממדים:
שדרוג אחד הממדים משפיע השפעה חיובית על הממדים האחרים מפני שהם קשורים מאד זה בזה. למשל, מצבנו הגופני משפיע על מצבנו המנטלי.
האפקטיביות האופטימלית מושגת כשיש איזון בין כל הממדים. הזנחה תחום אחד משפיע לרעה על התחומים האחרים.
כמו כן, שיפור באחד משבעת ההרגלים של אנשים אפקטיביים במיוחד מגביר את השימוש בהרגל אחר. לדוגמה, ככל שנהיה יותר פרואקטיביות (הרגל 1) ננהג במנהיגות עצמית (הרגל 2) ובניהול אישי (הרגל 3) מפותחים יותר. ככל שנתאמץ להבין תחילה (הרגל 5) נוכל לבחור בפתרונות סינרגיים מסוג "מנצח/מנצח" (הרגלים 4-6).
לסיכום:
אין קיצורי דרך, נדרשת חריצות ועבודה על מידותינו!
ההמלצה הינה להקדיש שעה ביום לחידוש הממד הפיסי, הרוחני והמנטלי והחברת. זה יורגש בכל החלטה ובכל מערכת יחסים. שעה אחת ביום שמביאה תועלת לכל שעות היום. גם השינה תהיה יותר שלווה ועמוקה.
בכלל, החוסן שלנו יגדל ונוכל להתמודד טוב יותר עם אתגרי החיים.
ברוכים תהיו!
מחכה לתגובותיכם ולשאלותיכם,
חגית