הרגע בו נחשפתי למבחני אישיות המשמשים לאבחון תעסוקתי היה רגע מחונן בחיי.
עד אותה תגלית, היה לי ברור כשמש שצורת החשיבה שלי, התפיסה שלי של המציאות, ההרגשה שלי כלפי אירועים של החיים הינן נחלת הכלל. בעצם, חייתי בעולם הפרטי שלי וכל האחרים היו אמורים להסתדר סביבי לפי השקפתי. כאשר זה לא קרה, כמובן כעסתי, וחשבתי שהשני ממש לא בסדר ולא מתחשב בי.
בנוסף, במשך שנים רבות הייתי מתוסכלת מעצמי כי היו לי ציפיות רבות שלא הצלחתי לממש  בהמשך הבנתי שהן כי לא היו תואמות את האופי שלי.
היה לי גם תסכול מפעילויות שלא התחברתי אליהן. בעצם, התאכזבתי מעצמי פעם אחר פעם, דבר שלא תרם להערכה ובטחון העצמי וכמובן, גם לא לאהבה ולקבלה עצמית.

 

מה יתחדש וגרם לשינוי בהסתכלות על סביבתי ועל עצמי?

כדי לענות על השאלה, אסביר קצת על שיטת האבחון MBTI או מודל 16 טיפוסי אישיות שהיא אחת השיטות שיותר השפיעה עלי.

MBTI (Myers-Briggs Type Indicator ) הוא מבחן אישיות שנקרא על שם 2 נשים -אם ובת- שפתחו אותו באמצע המאה הקודמת על סמך התאוריה של פסיכולוג קרל גוסטב יונג.
ציטוט של המפתחות: " כשנכיר מהם הדפוסים הטבעיים שלנו, הכל יראה לנו יותר פשוט, קל, טבעי. נרגיש שאנחנו ממצים את הפוטנציאל ופורחים."
המבחן, המבוסס על סדרה של כ-100 שאלות, משמש בתחומי פדגוגיה, הכשרה למנהיגות ופיתוח אישי. בתור יועצת תעסוקתית, השאלון עוזר לי להכיר את הנועץ, להבין מה מניע אותו ונותן לי אינדיקציות לתחום ולסוג מקצוע המתאים לו ביותר.

על פי שיטה זו, אנו חווים את העולם דרך תחושה, אינטואיציה, חשיבה ורגש. כאשר אצל כל אחד, אחת הפונקציות דומיננטית יותר.
יונג זיהה 4 מאפיינים עימם אנחנו נולדים שכל אחד מהמאפיינים מורכב משתי אפשרויות בלבד:

מאפיין 1: מה ממלא אותנו באנרגיה?

האם אנחנו טיפוסים הזקוקים לסביבה וחברה סביבנו (מוחצנים-E) או דווקא אנשים הנטענים כשהם לבד (מופנמים-I)?

מאפיין 2: איך אנחנו מקבלים החלטות?
האם בדרך סדורה באמצעות כל חושינו, אוספים מידע, מארגנים אותו ועל בסיסו מקבלים את ההחלטה (חשים את הסביבה-S) או דווקא בדרך של התבוננות לאופק, חיפוש משמעות וראייה של תמונה כוללת ורחבה (אינטואיטיביים-N)?

מאפיין 3: מה מניע אותנו בקבלת ההחלטות?
האם ההחלטה שאנחנו מקבלים מבוססת על התבוננות אובייקטיבית, סדורה ולוגית (חושבים-T) או מתוך אמפטיה ודאגה לאנשים שעומדים מאחורי ההחלטות (ריגשיים-F).

  1. איך אנחנו אוספים מידע בעולם החיצוני?

האם בדרך של ארגון המידע, קבלת החלטה אחר החלטה (מתוכננים-J), או בדרך ספונטנית יותר בה כל האפשרויות פתוחות כל הזמן (פתוחים-P).
זוגות אלו מתחרים בתוכנו ובדרך כלל אחד יהיה דומיננטי יותר בעוד השני יהיה פחות מורגש.
השילוב בין ארבע דפוסי התנהגות הטבעיים לאדם יוצר 16 טיפוסי אישיות אשר לכל אחת מערכת הפעלה ייחודית במוח הפועלת באופן אוטומטי מרבית הזמן.
כל טיפוסי האופי השונים נחוצים לעולם! ההבנה שלכל אחד כישורים, צרכים ומניעים ותפקיד משלו מאפשרת לנו לפתח הערכה וחמלה גדולה כלפי כל אחד. למשל, אנחנו פתאום קולטים שלנו קל וטבעי לעשות דברים מסוימים ולאחרים זה יכול להיות כקריעת ים סוף.
ללא ההבנה הזאת, אנשים עלולים להכאיב לשני פעם אחר פעם לא בגלל שהם לא אוהבים אותו אלא כי אינם מודעים לצרכים הבסיסיים של אותו אדם.
למשל, אנשים שכלתניים (T) ועיוניים (N) לא ישימו לב לפרטים חומריים כגון פרטי לבוש ועלולים, בחוסר התייחסותם לאותו פריט, לפגוע במי שעבורו זה דווקא חשוב מאד (SF).
דוגמא שנייה: אישה שלא נהנית לבשל ושנים רבות האשימה את עצמה שהיא לא "אשת חייל" (זה לא נורמלי!?). כאשר היא גלתה שהיא טיפוס עיוני (N) ולא קונקרטי (S) היא סלחה לעצמה וביצעה את המטלות ללא רגשי אשם!
דוגמה אחרונה: ילד שלא מרבה לפגוש חברים ואוהב להיות בבית, לא נתעצבן עליו כאשר נבין שהוא פשוט טיפוס מופנם (I) ולא נהנה בחברת אנשים. ככה הוא! מצד שני, המודעות לאופיו המופנם, תאפשר לנו לעזור לו לפתח את כחותיו  ולהבין את חולשותיו וקשייו. לכפות עליו מה שהוא איננו שעלול להרוס אותו. לכן נמנע מכך.

לסיכום:

כולנו נולדים עם נטיות וכישרונות מסוימים שיקבעו במידה רבה את דרכינו בחיים.
לרב, נטיותינו ותחומי ההתעניינות שלנו טבועים בנו ומאד קשה לשנותם. הכוחות הייחודיים שקבלנו כמתנת שמיים, תובעים את שלהם ודורשים את ביטויים, כך שנרגיש מדוכאים וחסרי מנוחה במידה ולא יצאו לפועל.
עלינו לקבל את אישיותנו ולהתחשב בנטיות הבסיסיות של עצמינו כמו שנאמר: "חנוך הנער על פי דרכו". חלילה מלהילחם באופי הבסיסי שלנו זה רק יגרום למחלות ולסבל מיותר!
קליטת התמונה האמיתית של אישיותנו ושל אישיות הסובבים אותנו מביאה להקלה עצומה ולהרגשה ש"אני בסדר" ו"הם בסדר".
רבי זושא אמר:" כשאגיע לעולם הבא לא ישאלו אותי למה לא הייתה משה רבינו אלא למה לא הייתה מה שזושא יכול להיות".
(מי שמעוניינת להעמיק בנושא תהנה מהספר של ד"ר מרים אדהאן : נפש האדם-להבין-לכבד-לאהוב.)