שינויים אינם קורים בפתאומיות. הם תוצאה של תהליך איטי והדרגתי, שמתחיל בשינוי עמדה פנימית, ובסופו של דבר מתבטא בשינוי הנראה לעין.

נר איש וביתו מתכנסים, משפחה ומשפחה, וחוגגים את נס הניצחון של מעטים מול רבים, של הצדיקים מול הרשעים, של האור מול החושך.

חנוכה זו התקופה שבה הלילות הכי ארוכים והימים הכי קצרים, אבל דווקא אז בשיא החושך חל מהפך מגמה בלתי מורגש של הוספה זעירה של אור, והימים מתחילים להתארך בלי שנשים לב.

מודל מעגל השינוי של פרוצסקה ודיקלמנטה מדגים את ההדרגתיות ואת המעגליות של תהליך השינוי. הוא יוצא מנקודת הנחה שהתהליך מתרחש על פי אותם כללים ושלבים, בלי תלות בנושא השינוי.

בדגם "מעגל השינוי" שישה שלבים שעוברים על האדם בדרכו אל השינוי שהוא מבקש להשיג.

  1. קדם הרהור (Pre-contemplation)

שלב זה הוא מקום הכניסה לתוך מעגל השינוי.

בשלב זה, האדם אינו שוקל אם לשנות את התנהגותו. הוא אינו ער לבעייתו או לצורך שלו להשתנות, ומציג טיעונים והגנות המצדדות בשימור התנהגותו או הרגליו.
קיימות מגוון סיבות לחוסר ההנעה (המוטיבציה) להיכנס למעגל השינוי:
לעיתים זה פחד מכישלון או פחד מהצלחה, כעס ותוקפנות (כלפי העצמי או כלפי הזולת שעשוי להרוויח מהשינוי) או סף תסכול נמוך (שינוי נתפס תהליך תובעני ועתיר מאמצים וממון, ולא תמיד יש רצון להתגייס אליו).

  2 . הרהור (Contemplation)

בשלב זה האדם ער לבעייתו, אך הוא נוהג באמביוולנטיות כלפי השינוי: הוא שוקל אם להשתנות, אך גם דוחה אותו באותו הזמן.
אנשים רבים נתונים הרבה מאוד שנים (!) בשלב ההרהור, מתחבטים אם להיכנס לתהליך השינוי, אך אינם מגיעים לידי החלטה. אדם שיש לו בעיית משקל אפשר שישמיע לעצמו או לסובבים אותו: "מצד אחד, אני מבין שכך אני לא יכול להמשיך, ומצד אחר, חיים רק פעם אחת". או: "מצד אחד, אני מבין שאני ממש לא יכול להמשיך ולהיראות כך, ומצד אחר, רק עוד סופגנייה לא תהרוג אותי".

  1. החלטה (Decision)

בשלב זה, האדם מצהיר על כוונתו ועל רצונו להשתנות.
ההחלטה להשתנות היא תנאי בסיסי, אך לא בלעדי בדרך לשינוי, ואין בה כדי לנבא את הצלחתו. ההחלטה לעיתים היא בהצהרה בלבד, ואינה נשענת על שיקולים שכלתניים או מבוקרים. לא כדאי לרוץ לעבר השינוי ומומלץ להבין את משמעויות השינוי ואת מחירו, וכן יש לערוך בדיקה הנוגעת לכוחותיו ולמשאביו לפני הכניסה לתהליך הזה.

  1. פעולה (Action)

שלב זה מאופיין בצעדים מעשיים שתכליתם יצירת השינוי. בשלב זה, יש למעשה מכלול פעולות הנדרשות כדי לקיים את מעשה השינוי.

  1. שימור (Maintenance)

בשלב השימור האתגר הגדול הוא למנוע "נפילה" ולשמר את השינוי שהושג בשלב הפעולה, והוא השלב הקשה והתובעני ביותר.
בבעיות אכילה, למשל, אפשר להגיע רק עד לשלב השימור ולא עד שינוי קבוע. שלב השימור כאן הוא למעשה שלב אין-סופי, ולכן ההתמודדות והסיכון למעידה קיימים כל הזמן.

  1. נפילה (Relapse)

מעגל השינוי רואה במעידות ובנפילות התרחשות נורמלית המקרבת את האדם אל השינוי המיוחל.
המעידה אינה כישלון אלא חוויה לימודית שאפשר וצריך להפיק ממנה לקחים להמשך התהליך.
אדם שחווה נפילה יעבור את מעגל השינוי ביתר קלות בפעם הבאה.
רוב ההצלחות אינן בניסיון הראשון של כניסה למעגל השינוי, אלא לאחר כמה התנסויות או כישלונות.

חג החנוכה בא להזכיר לנו שמעגל החיים, בדומה למעגל השנה, גדוש בתהליכי שינוי שעוברת כל אחת מאתנו.

לפעמים מדובר בשינויים הנכפים עלינו, ולפעמים אלו שינויים שבחרנו בהם. לפעמים השינוי הוא בעקבות החלטה מודעת, ולפעמים השינוי קורה מעצמו בלי שנרגיש בו.

לפי מודל זה, השלב הקריטי הוא הכניסה למעגל השינוי! כלומר המעבר בין שלב הקדם-הרהור הנמצא מחוץ למעגל לבין שלב ההרהור הנמצא בתוך המעגל.

אחרת, אדם יכול לבלות בשלב כלשהו שעה או לכלות את כל חייו באחד השלבים של השינוי. מי מאתנו לא מכיר מישהו שמהרהר בשינוי עד כלות?

אם את מרגישה שנדרש שינוי בחייך האישיים או המקצועיים ואת עדיין מחוץ למעגל השינוי, אימון אישי או תעסוקתי ידחוף אותך פנימה וייתן לך כוח וכלים להגיע לשינוי קבוע.

את מוזמנת ליצור קשר לשיחת היכרות: https://boostingyourcareer.com/contact/

 

שלכן,

חגית