אחת הבחירות החשובות בחיים היא בחירת מקצוע. מכיוון שאנחנו מבלות הרבה שעות בעבודה, להחלטה זו השפעה גדולה על מישורים רבים בחיינו.
בנוסף, בגלל שהבחירה כרוכה בהשקעה של הרבה משאבים – אנרגיה, זמן וכסף – מתעורר החשש מקבלת החלטה לא נכונה ונוצר לחץ לא-בריא שדווקא משבש את שיקול הדעת שלנו. מכיוון שקבלת החלטות מתוך לחץ, עלולה לגרום בסבירות גבוהה לטעויות, חשוב שתעצרי רגע ותחשבי מה נכון עבורך.
הקושי בבחירת מקצוע נובע מהתמודדות עם שפע של מסלולים ואינספור אפשרויות בחירה.
על פי מחקרים מעל 30% מהסטודנטים לתואר ראשון פורשים מהלימודים או משנים את מסלול לימודיהם.
אילו גורמים משפיעים עלינו בבחירת מקצוע לחיים?
- אחד הגורמים שאנו בדרך כלל לא מודעים אליו מקורו במשפחה ובחינוך שקיבלנו. הציפיות של ההורים עשויות לגרום לילדיהם לבחור מקצוע מסוים שלא בהכרח מותאם לאישיותם (לעיתים גם ההורים אינם מודעים למסר שהם מעבירים).
קיימת גם תופעה של מקצוע משפחתי. כלומר, מקצוע שהוא שכיח במשפחה מסוימת (כמו משפחה של אנשי חינוך, אנשי מקצועות הבריאות, או בעלי עסקים).
בייעוץ התעסוקתי, אני תמיד שואלת אם יש דמות שהנועץ מעריץ ולמה. ברוב המקרים התשובה היא האב או האם. הילדים מעריצים את הוריהם ורוצים להיות דומים להם.
בין ש"הגנטיקה המקצועית" עוברת באמת בגנים עצמם, ובין שהיא נספגת בסביבה המשפחתית, היא אחד הגורמים החזקים המשפיע על בחירת המקצוע.
- רק מיעוט קטן של מקצועות הם מאוזנים מהיבט מגדרי, כלומר מתקיים בהם שיעור דומה של גבריםונשים. מקצועות נשיים מובהקים או מקצועות של צווארון ורוד הם למשל סיעוד והוראה. קיים ייצוג-יתר של גברים בענפים ומקצועות בסיכון גבוה, כגון בנייה, כרייה, מכבי אש, צבא, חלקאות, דייג ואבטחה. למרות שבשנים האחרונות נשים משתלבות יותר במקצועות שהיו מיועדים לגברים בלבד, ברוב המקרים אישה תבחר מקצוע נשי, וטוב שכך!
- אחד השיקולים בבחירת מקצוע הוא גובה השכר. לגיטימי להתחשב בנתון הזה, אבל חשוב לבדוק על חשבון מה זה מגיע. אמנם השכר הוא אחד הגורמים המשפיעים בבחירת קריירה, אך אינו יכול לשמש גורם יחיד.
- עוד גורם המשפיע על ההחלטה הוא תנאי עבודה: למשל, שעות עבודה וחופשות – נכון במיוחד לאימהות לילדים קטנים.
בסקר שנעשה בקרב 10,000 עובדים מ-297 עסקים ממגזרים שונים, נמצא שמתכנתי הייטק עובדים בממוצע 10.2 שעות ביום וכמעט 90% מהם נמצאים במשרד אחרי השעה 18:30. עלייך לחשוב: האם זה מה שאת רוצה?
- קיימים מקצועות אופנתיים או מבוקשים, ולעיתים נבחר אותם למרות שהם לא מתאימים לכישורים ולנטיות התעסוקתיות שלנו. יש גם את היוקרה של המקצוע: להיות רופא או להיות עורך דין, זה נשמע טוב, לא? לעיתים נעדיף מקצוע שמעלה את הדימוי העצמי שלנו בעיני עצמנו ובעיני החברה.
- כמו כן, הבחירה מושפעת מהרצון להמשיך עם חברות ולא לפרוש מהעדר. נקודה נוספת שכדאי לשים לב אליה היא שהקרובים והחברים שלנו אוהבים להגיד לנו מה כדאי לנו ללמוד ואיזה מקצוע מתאים לנו. לפעמים הם צודקים ולפעמים לא! זהירות!
- כמובן, האופי האישיותי והנטיות התעסוקתיות מהווים את הגורם המשמעותי ביותר. בחירה כה חשובה, המבוססת על היבטים רבים כל כך, מצריכה לעיתים קרובות, מרחב להתבוננות והיכרות עם העצמי.
לסיכום:
אין מקצוע מושלם אבל יש מקצועות שיתאימו לך יותר וכאלה שפחות. כמו בכל בחירה, נגיע למסקנה המיוחלת רק אחרי שנדע להתפשר על מה שפחות חשוב עבורנו (השכר, התנאים, החברה וכו'…).
לכן, כל כך חשוב לברר מה נותן מוטיבציה בעבודה, מה מחיה, מה נותן סיפוק, וכך נדע לא לוותר על עוגני הקריירה האלה.
טיפ: כדאי לחשוב במונחים "מה חשוב לי בעבודה" ולא "מה אני רוצה להיות". דוגמאות: האם חשובה לך עבודה עם קהל? עבודה עם מספרים? שימוש בכושר אומנותי? מחקרים מצאו שחשיבה במונחי "שיקולים" מובילה לשביעות רצון גבוהה יותר מהמקצוע הנבחר.
אם את מתלבטת על לימודים גבוהים או שהגעת למסקנה שהגיע הזמן לעשות הסבה מקצועית, אני מזמינה אותך לעבור אבחון תעסוקתי מעמיק עם אפשרות לליווי אישי עד למציאת העבודה שתיתן לך הכי הרבה סיפוק.
שלכן,
חגית